średni 30 min 3-4 porcje

Opis dania

Placuszki na słono z kiełbasą i serem

Szybki pomysł na śniadanie, gdy brakuje pieczywa? Placuszki na słono z kiełbasą i serem będą idealnym rozwiązaniem! A może wersja obiadowa na bazie warzyw? Możliwości jest wiele! W każdej z tych wersji z pewnością przypadną Ci do gustu. Dzięki podsmażonej kiełbasie słone placuszki będą wyjątkowo aromatyczne, a ser podkręci tylko ich smak.

W wersji na śniadanie placuszki możesz podać z kiełbasą i serem w towarzystwie ulubionych smarowideł - hummusu, serka kanapkowego czy pasty warzywnej. W wersji obiadowej placuszki na słono z kiełbasą i serem warto wykonać na bazie ziemniaków, cukinii i marchii. Możesz wykonać tradycyjne placki ziemniaczane, ale placuszki na słono z cukinii są równie smaczne, ale też zdrowsze. Tak przygotowane słone placuszki warzywne z kiełbasą podawaj z ulubionym sosem mięsnym, pieczarkowym bądź czosnkowym.

Dodatkowo możesz dowolnie je przyprawiać - zmieniając rodzaj przypraw zmienisz ich smak. Możesz dodać cebulkę czy ulubione zioła bądź nawet odrobinę ostrej papryki. Takie dodatki odmienią ich smak i sprawią, że całość będzie wyjątkowa.

Sposób
przygotowania

Przygotowanie słonych placuszków z kiełbasą i serem

Przygotowanie placuszków słonych z kiełbasą i serem żółtym jest proste i szybkie. Wystarczy kilka kroków, by przyrządzić masę, którą należy usmażyć na oleju, formując odpowiedniej wielkości placuszki.

  1. Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce.
  2. Brokuł dokładnie wypłucz i w zależności od upodobań – możesz go ugotować i drobno posiekać bądź też zblendować w wersji surowej.
  3. Ziemniaki połącz z brokułem, dokładnie wymieszaj.
  4. Kiełbasę/szynkę pokrój w drobną kostkę.
  5. Ser żółty zetrzyj na tarce na grubych oczkach.
  6. W misce wymieszaj wszystkie składniki.
  7. Dodaj do nich jajka i odrobinę mąki.
  8. Ponownie wszystko dokładnie wymieszaj i dopraw solą i pieprzem do smaku.
  9. Tak przygotowaną masę nakładaj łyżką na patelnię z dobrze rozgrzanym olejem.
  10. Smaż z dwóch stron po kilka minut do momentu zarumienienia.
  11. Po usmażeniu umieść placuszki na ręczniku papierowym i odsącz z nadmiaru tłuszczu.

Słone placuszki z kiełbasą i serem w wersji mini

Wspomniane słone placuszki z kiełbasą i serem możesz również przygotować w wersji mini. Sam proces przygotowania ciasta jest taki sam. Różnica dotyczy jedynie smażenia - zamiast formować duże placuszki słone przy użyciu łyżki, wybierz mniejszą łyżeczkę i układaj niewielkiej wielkości placuszki. Takie mini słone placuszki z kiełbasą możesz serwować jako przekąskę do schwytania w rękę. Możesz je także usmażyć w nieco grubszej wersji i wykorzystać jako bazę koreczków. Wystarczy nabić je na wykałaczkę, dodać kostkę sera fety, pomidorka koktajlowego i zielony listek bazylii - ciekawa przekąska imprezowa gotowa.

Oczywiście mini placuszki z kiełbasą i serem świetnie smakować będą także w wersji z sosami mięsnymi, pieczarkowym, śmietanowym czy innym. Możliwości ich wykorzystania jest wiele. Którą opcję Ty wybierzesz?

Składniki

Składniki na placuszki na słono z kiełbasą i serem

Ciasto na placuszki na słono z kiełbasą i serem musisz przygotować tuż przed smażeniem - dzięki temu nie sczarnieje, a placuszki będą delikatne w środku i chrupiące na zewnątrz. Poniżej prezentujemy przepis na placuszki słone z kiełbasą i serem na bazie ziemniaków i brokuła. Są nie tylko wyjątkowe w smaku, ale też mają piękny, wiosenny kolor. Potrzebujesz:

  • 5 ziemniaków,
  • 1 brokuł,
  • 50 g sera żółtego,
  • 100 g kiełbasy bądź szynki drobiowej – polecamy wykorzystanie kiełbasek drobiowych Z Kurnej Półki, kiełbasy wiejskiej Z Kurnej Półki, szynkowej z fileta Z Kurnej Półki bądź też kurczaka gotowanego Z Kurnej Półki,
  • ½ cebuli,
  • 2 jajka,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.

W zależności od upodobań smakowych możesz wykorzystać same ziemniaki do wykonania słonych placuszków z kiełbasą i serem bądź też zamienić brokuł na marchew lub cukinię. W każdym z wariantów odpowiednio dopasuj proporcje, tak by ciasto nie było zbyt lejące. W przypadku zbyt dużej ilości wody możesz ją odsączyć bądź dodać odrobinę mąki.

Polecane
produkty

Kiełbasa Wiejska
z Kurnej Półki

Kiełbasa Wiejska
z Kurnej Półki

Kurczak Gotowany
z Kurnej Półki

Kurczak Gotowany
z Kurnej Półki

Szynkowa z Fileta
z Kurnej Półki

Szynkowa z Fileta
z Kurnej Półki

Kiełbaski Drobiowe z Kurnej Półki

Kiełbaski Drobiowe z Kurnej Półki

Podobne przepisy

Racuchy z papryką, szynką i serem

średni 30-40 min 3-4 porcje

Racuchy z szynką z kurczaka i serem

średni 30-40 min 3-4 porcje

Bryzol

łatwy 60 minut 5
Pokaż wszystkie przepisy